Коли под наем | Рент а Кар - Пловдив

Повече информация за град Пловдив

Евтини коли под наем в Пловдив Пловдив - кръстопът на култури и живописна природа.

Пловдив е един от най-старите градове не само в България, но и в Европа.

Това е вторият по големина град в България, след София. Разположен е в западната част на Горнотракийската низина, по двата бряга на най-голямата река в България, Марица и върху шест уникални сиенитни хълма - тепета. Намира се на 150 км югоизточно от столицата и 270 км западно от Бургас.

В Пловдив са напластени културни ценности от праисторическо, тракийско, римско, византийско, османско, възрожденско време, а в наши дни той се утвърждава като модерен град и развиващ се бизнес център. Строят се много нови административни и търговски комплекси и различни големи фирми и предприятия помещават своите офиси в града.

История на Пловдив

Най-старите обитатели на местността са от новокаменната, каменно-медната и бронзовата епоха. През първото хилядолетие преди новата ера в района на трите източни хълма, Джамбаз тепе, Таксим тепе и Небет тепе възниква селището Евмолпиас, на името на митичния тракийски цар Евмолп.

Трихълмието образувало естествена защита срещу нападения. Официално за основател на града се смята Филип ІІ Македонски, бащата на Александър Велики.

През 342 г. той го завладява и го кръщава Филипопол – „Градът на Филип”. На мястото на завареното селище македонският владетел изгражда съвсем нов град със забележителни обществени сгради, храмове и стадион. Днес непосредствено до древния стадион се издига статуя на Филип ІІ Македонски, дело на скулптура Кирил Найденов.

Със смъртта на Александър Велики идва и краят на империята му. През периода 3 – 1 век преди новата ера, градът попада под непрекъснатите нашествия на келтите, които го наричат Пулпудева. През 45 година след н. е. земите между Стара планина и Егейско море са превърнати в римска провинция под името Тракия, а градът е прекръстен на Тримонциум – „Трихълмието”.

След разпадането на римската империя градът става стратегическа крепост на северната граница на Византия. Заселилите се тук славяни го кръщават Пълдин, а след като през 815 г. хан Крум го включва в пределите на България, до падането на държавата под османско владичество гадът носи името Пловдив.

Пловдив остава дълбоко в тила на Османската империя под името Филибе и постепенно губи стратегическото си значение, но през епохата на Възраждането възвръща позициите си на голям културен и стопански център. Създава се занаятчийска и търговска класа. Тук са живели, работили и творили най-видните ни поети, писатели, художници и зографи, а през 1870 г е създаден местният революционен комитет. Многото възрожденски къщи и сгради са обявени за паметници на културата и днес са превърнати в музеи.

На 17 януари 1878 г. Пловдив е освободен от войските на генерал Гурко и е най-големият град в България. След Берлинския конгрес той става столица на Източна Румелия, а на 6 септември 1885 г. в центъра на Пловдив е провъзгласено Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Река Марица разделя Пловдив на две неравномерни части.

В по-малката се намира Панаирното градче с официален адрес: бул. „Цар Борис” 37. Първото изложение в Пловдив се провежда още през 1892 г. и по-късно прераства в Международен пловдивски панаир. Понастоящем той се провежда два пъти годишно – през май за потребителски стоки и през септември за индустриални.

Атракции в Пловдив

Пловдив е колоритен и живописен град. Тук от векове съжителстват българи, турци, арменци, евреи, гърци и роми.

Доказателство за това е и един кратък преглед на храмовете в града. Освен българските православни храмове като църквите „Свети Димитър”, „Света Богородица”, „Св. Св. Константин и Елена”, тук се намират и католическата църква „Свети Лудовик”, католическият храм „Свети дух”, Протестантската църква, арменската църква „Сурп Кеворк”, Античната синагога, Джумая джамия, дервишкият манастир „Мелеви хане”, чиито останки могат да се видят в приземието на ресторант „Пълдин” и т. н.

Гостите на Пловдив могат да изпитат всички видове развлечения. Централните улици на града кипят от живот, а клубовете и заведенията предлагат незабравими преживявания на любителите на нощните емоции.

Архитектурен резерват "Старият Пловдив" е място с уникална атмосфера.

Всяка една от сградите там има своя собствена история и те мълчаливо ви примамват да я чуете. Неслучайно, един от най-големите български поети, Димчо Дебелянов често възпява града в красивите си и носталгични стихове. Уютните ресторанти и механи в комплекса ще ви накарат да усетите типичната възрожденска обстановка и дълго ще помните вкуса на традиционните български гозби, поднесени с желание.

Заради хилядолетната си история, атракциите в Пловдив са много. Има останки от римски акведукти, които са снабдявали града чиста, изворна вода от Родопите. В Археологическия и Етнографския музей ще научите повече за историята на града и бита на неговите жители, а ден или два със сигурност не са достатъчни да бъдат видени всички забележителности. На 30 км от Пловдив се намира вторият по големина манастир в България – Бачковският и местността Кръстова гора, където през 1995 г. е издигнат манастир.

Трудно е да се обиколи всичко интересно в Пловдив, а още по трудно е да се разкаже за неговия магнетизъм и очароване. Само тези, които са били там, могат да го почувстват.

Летище Пловдив

Летище Пловдив е специализирано в обслужването на чартърни туристически полети за българските високопланински ски курорти през зимния сезон от декември до април. Най-добрите български високопланински курорти Пампорово и Боровец са разположени съответно на 60 и 90 км от летището. Летище Пловдив осигурява автобусен транспорт за пътниците на всички международни превозвачи, в случай на закъснение, когато Пловдив се използва като резервно летище на София, или на всяко друго летище в България.

Коли под наем в град Пловдив и пътничести трансфери

Рент а кар "Вал и Кар" предлага автомобили, ванове, микробуси, 4х4 и др. под наем в град Пловдив. . За повече информация, моля свържете се с любезният екип на "Вал и Кар" рент а кар.

Нашият автопарк е оборудван с нови коли, микробуси и автобуси на изгодни цени. Ние предлагаме добро обслужване от квалифицирани служители.