Коли под наем | Рент а Кар в Хасково

Информация за град Хасково

Коли под наем в град Хасково

Град Хасково е разположен в Централна Южна България в северните подстъпи на Източните Родопи, на 225 км от София.

История: Първото селище на територията на днешния град е възникнало още преди около 7 хиляди години, в неолита. През всичките тези векове преживява периоди на възход и на упадък.

В първата половина на XIII век край него (близо до село Клокотница) се разиграва едно от най-успешните сражения в българската история. На 9 март 1230 г. цар Иван Асен II (1218-1241) нанася страхотно поражение на Византия, вероломно нарушила подписания мирен договор. Клокотнишката битка е имала огромно отражение върху по-нататъшната съдба на България.
Развива се като занаятчийско селище, но далеч по-малко от близкото Узунджово, известно с големия си панаир. Даже са го наричали “Хаскьой при Узунджово”.

Градът е освободен на 19. I.1878 г. от войските на ген. Гурко. Хасково се разраства след Балканските войни с преселените тук бежанци от Беломорска Тракия. Постепенно се оформя като център на тютюневата промишленост у нас. Родно място е на големия наш учен и общественик - професор Асен Златаров и на цигуларката Недялка Симеонова.

Забележителности в Хасково

В градския исторически музей ще научите за историята бита и обичаите на Хасково и неговите жители. Постоянни експозиции там са „Археология”, „Етнография”, „Възраждане и националн - освободителни борби”, „Градски бит – ХХ век”. Може да разгледате Гурковата къща, в която отсяда генерал Гурко при освобождението на града, Шишмановата къща, Литературния музей, Художествената галерия.

В Хасково се намира най-високата в света статуя на света богородица и младенеца, както и най-старата джамия на Балканския полуостров, Ески джами.

В околностите на града е природен парк „Кенана” с чудесни възможности за спорт, отдих и туризъм, а на около 15 км северозападно от Хасково са Хасковските минерални бани. На 7 км от града, до село Клокотница, се намират останките от Асеновата крепост и паметникът в чест на битката при Клокотница.

Централните улици на Хасково са осветени и пълни със заведения, в които кипи динамичен нощен живот. Много са и ресторантите в традиционен български стил, които предлагат национални и местни ястия.

Хасково е град с богати културни традиции и значими постижения в областта на науката и изкуството.

В края на април тук се провеждат традиционните литературни дни „Южна пролет”. В края на май в парк „Кенана” се провежда събора на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува”, в края на септември се провежда Джазфест Хасково, а празникът на града се чества на 8 септември.

Околности на Хасково

Кенана е красив естествен парк край града с чудесни възможности за отдих, спорт и туризъм и се намира на 2 км северозападно от града.

Хасковски минерални бани - балнеолечебен курорт от национално значение на 15 км западно от Хасково. Минералните извори са 12, с температура на водата 48.5°С и дебит 35 л/сек. Лекуват се заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, гръбначни и др. Има открит минерален плаж. Удобен изходен пункт за туристически преходи в Източните Родопи (виж раздела за Родопите).

От Баните може да се отиде за около 1 час пеша в южна посока и до Шарапаните - уникални тракийски винарници, представляващи издялани в скалите огромни котли, свързани с улеи (от I хил. пр. Хр.).

На 7 км северозападно от града и на 2 км от село Клокотница се намират останките от Асенова крепост (Хисаря) и паметникът в чест на битката от 1230 г., когато цар Иван Асен II разбива и пленява епирския деспот Теодор Комнин. В близост е разположен голям туристически комплекс.

На 20 км от Хасково до с. Александрово, непосредствено до магистралата “Марица”, която свързва Европа с Азия, е открита тракийска куполна гробница от втората половина на IV в.пр.Хр. Стените са покрити със стенописи, представляващи ловни сцени с участието на 7 конника, 4 пешака, 2 елена, 2 глигана и 9 кучета. Те са с уникална художествена стойност, реалистични, експресивни и досега без паралел в тракийското изкуство.

Светилището на нимфите - на 10-ина км северозападно, край село Каснаково (виж раздела за Димитровград). Изворът на белоногата - туристически комплекс на 37 км източно от Хасково (на 4 км източно край Харманли). Забележителна е старата чешма от 1585 г. Легендата за нейното построяване е послужила на големия български поет П. Р. Славейков за създаване на поемата му “Изворът на белоногата”, дал име на комплекса.

Девизът на град Хасково е: "С достойнство и вяра!"

Рент а Кар - Коли под наем в Хасково

Рент а кар "Вал и Кар" предлага автомобили, ванове, микробуси, 4х4 и др. под наем в град Хасково. 

Нашият автопарк е оборудван с нови коли, микробуси и автобуси на изгодни цени.

Ние предлагаме добро обслужване от квалифицирани служители.