Как да изберем кола под наем?

Точна и ясна информация за това как да изберете автомобил.

Коли под наем - избор

Нашите съвети за наемането на автомобил под наем са доста изпълними за всяка точка на света в която попаднете . Ще ви е необходим интернет и малко време за да се ориентирате правилно.

Вида на колата под наем

На първо място трябва да сте наясно какъв точно трябва да е видът на колата която желаете да изполазвате под наем .Обикновенно колите са разпределени в групи в тъй наречените категории или класове. Класът на колата под наем се състои от еднакви по големина и цена автомобили с еднакви или поне приблизително еднакви опции, като големина и вид на двигател, багажно отделение, ексти и др. Малки подробности. Често поради разликите в марките и моделите, а също така и подади нивото на оборудване се налага въвеждането и на под категории. Трябва да бъдете изключително внимателни за това ,защото и един доста малък автомобили може да ви излезе доста скъпо поради прекалено многото екстри с които е снабден и високата му пазарна цена. Винаги се съобразявайте с това, че вие не купувате автомобила а го ползвате само временно за няколко дни и неговата задача е да ви закара от точка А до точка Б безпроблемно. Ако държите на много допълнителни екстри без които не можете и можете да си го позволите финансово, то тогава можете да разгледате и по- скъпите вариянти в съответната категория .

Категориите коли под наем най-често са подредени по големина на автомобила и по размер на багажното отделение. Ако пътувате само двама души с не много багаж вие можете да ползвате спокойно икономичните вариянти ,които също така имат и по-малкък разход на гориво. Ако държите на комфорта независимо от броя на пътниците и количеството на багажа можете да погледнете и по високия сегмент превозни средства.

Цената за кола под наем


ФОРМА ЗА ЗАПИТВАНЕ

Когато вече сте определили категорията на наемния автомобил е добре да разгледате цените коио предлагат различните фирми. Фирмите също се делят на няколко различни сегмента. Най реномираните ,но и най скъпите фирми са обикновенно франчайз компаниите. Те поставят големи изисквания към подизпълнителите с които работят в съответната държава, въвеждат свои критерии за качеството и често обслужват фирми и частни клиенти в различни държави. Това е доста добре, но значително повишава наемната цена на автомобилите под наем. На всякъде по света има фирми които са местни за държавата и те обикновенно предлагат също доста добро качество на услугата. Те могат да си позволят да предлагат и по-изгодни условия поради факта, че никой не им определя правилата освен пазара. Те също така могат да са по-гъвкави и в много други отношения засягащи сервиза и обслужването на клиентите си съобразно местните условия и изисквания.

Следващата група фирми са тези които оперират само на едно място – определен град – това са съвсем малки локални компании обсужващи единствено местни търсения и сравнително краткосрочни договори за наем независимо дали целта е туризъм или командировка по служебни дейности. Последните фирми са тези които се появяват само за много кратък период свързан най-вече с туризма и работят само в туристическия сезон независимо дали е зимен туризъм или летен. Тези тъй наречени фирми не трябва да се ползват по възможност поради това, че имат доста малък опит в бранша, нямат изградена структура за помощ и реакции в кризистни ситуации и автопарка е само такъв който може да се ползва за съответния туризъм.

Когато вече сте определили ценовия диапазон на услугата която възнамерявате да ползвате трябва доста внимателно да проучите доставчика който ви предлага кола под наем за да се убедите в неговата репутация и реални възможности. Никога не избирайте най – евтината кола под наем Ако изберете много ниска и нереална цена за вашия автомобил трябва да сте наясно за рисковете които крие това: или ще попаднете на измама, или колата няма да отговаря на изискванията и годините на производство или ще се наложи да заплатите доста допълнителни скрити такси, които не се обявяват предварително. В нашата практика сме попадали на клиенти които доста са си изпатили от това.

Допълнителни такси и услуги при наемането на кола

Вие сте определили вашия автомобил под наем, избрали сте доставчика и му имате доберие. Сега следва да проверите внимателно няколко допълнителни детайла, а именно:

Има ли лимит на изминатите дневно километри? Ако отговорът е да – колко са те? Необходимо е да знаете поне приблизително какво разстояние ще изминете и дали това се вписва в условията на избраната от вас компания за коли под наем. Често се случва всичко да е наред, но сме пропуснали лимита на километри. Цената скача до тавана след приключване на наемния договор поради този дребен пропуск. Има фирми които рекламират, че няма лимит на километри. Повечето големи фирми имат лимит на километрите около 100 -150 км. дневно, но има и фирми които отдават кола под наем на много ниска цена, а вски изминат километър се заплаща независимо колко малко е разстянието /пробега/. Бъдете изключително внимателни по този въпрос!

Какви са условията при евентуално закъснение или удължаване на наемния договор. Този въпрос също е доста важен тъй като различните фирми имат свои собствену условия в зависимост от политиката която следват ,броя на автомобилите с които работят, начина и метода който използват за резервации. Често се случва таксата за закъснение да е направо непосилна за клиента, а удължаването на наемния договор да е доста сложно или невъзможно и свързано с големи глоби. Не подценявайте политиката за връщане, закъснение и удължаване на наем на кола.

Застраховки за коли под наем


ФОРМА ЗА ЗАПИТВАНЕ

Един от най-важните въпроси при наемането на кола са застраховките. Различните държави имат различна застрахователна политика и поради тази причина вие добре трябва да се запознаете с материята преди да наемете кола. Всяка фирма има своя политика за застраховане и е добре да погледнете внимателно какви застраховки се предлагат за вашия наем. Застраховките са обикновенно два вида – задължителни и допълнителни. Обикновенно всички задължителни застраховки са включени в цената, но от време на време има и изключение. За да се предложи изключително ниска наемна цена често тя е само наем и не включва нищо. Всичко се плаща допълнително и наема става както при другите фирми за коли под наем. Това не е много често срещана практика, но все пак съществува. Допълнителните застраховки са различни видове като най-често те са за кражба и катастрофа – тъй нареченото каско. Някои фирми го предлагат включено в цената, а други не. Много фирми предлагат като допълнителна застраховка автоасистанса например или застаховка за гуми и джанти, застраховка за челно стъкло, застраховка за анулиране на резервация като отделни елементи на застраховането. Трябва да проверите внимателно застрахователата политика на вашия доставчик на коли под наем за да не останете изненадани от факта, че една или друга застраховка не се включва в цената която сте заплатили. Не трябва да подценявате и вашите застрахоки по кредитната ви карта, ако имате такава, защото тя може да ви измъкне от трудна ситуация. Тук необходимото условие е услугата да е заплатена точно с тази карта, а не с друга. Тези застраховки покриават разноски за щети по автомобила и често асистанс за вас и транспортното средство. Вие трябва да заплатите на фирмата за коли под наем, а те от своя страна трябва да ви издадат документи и фактури за инцидента за да може вашата застрахователна компания по кредитната ви карта да покрие тези разходи в определените за това срокове.

Кола под наем с шофьор

Ако се притеснявате да шофирате вие можете да наемете автомобил под наем с шофьор. За целта е необходимо да видите условията на компанията за коли под наем – дневната такса за ползване на шофьор, командировъчните за шофьора, ако има такива, ако се налагат нощувки за чия сметка са те. След като се убедите, че условията ви удовлетворяват вие можете да заявите ползването на шофьор от компанията. Освен това вие може да ползвате кола под наем с шофьор ако ви се налага да пътувате еднопосочно от точка А до точка Б. В този случай това ще ви излезе може би по изгодно от това да наемете автомобила в един град и да го върнрте в друг град .

Ето така ние смятаме, че е необходимо да се наема автомобил когато това се налага, независимо от причините – туризъм, бизнес или друго. Заповядайте в нашия офис в град София.


ФОРМА ЗА ЗАПИТВАНЕ ЗА КОЛА ПОД НАЕМ