Евтини коли под наем Казанлък - Рент а Кар / Автомобили под наем

Вземи кола под наем от Вал и Кар за Казанлък

Коли под наем в град Казанлък

гр. Казанлък е разположен в центъра на България. Известен древен и културен център, съчетал в себе си атмосферата на вековни традиции и същевременно съвременна архитектура и европейски облик. Днешният Казанлък е възникнал в началото на XV век. До края на XIX век Казанлък е бил известен с производството на розово масло, казанджийски изделия, аби и гайтани. След Освобождението занаятите западат заради загубата на пазарите в огромната Османска империя и започва съвременното развитие на града.

Известен е като център на Розовата долина на България. Казанлък е град на художниците и розите. Той е атрактивна туристическа дестинация.

В него се намира най-голямата и най-добре запазена в България Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО, исторически музей и музей на розата. Наблизо е античният град Севтополис и долината на тракийските царе, както и до националният балнеоложки комлекс в град Павел баня.

Забележителности в Казанлък

Казанлъшката тракийска гробница (от края на IV и I 1/2 на III век пр Хр.) е открита през 1944 г. Тя е един от 9-те културно-исторически и природни обекта в България, включени в листата на ЮНЕСКО за паметници със световно значение. Представлява истински шедьовър на тракийската архитектура и живопис. Числи се към куполните гробници. Разположена е в североизточните покрайнини на града, в парка Тюлбето.

Състои се от едно преддверие, коридор и кръглокуполна гробна камера. Системата на украса в коридора е интересна и сложна. Стените са измазани с фина лъскава мазилка. Красив фриз с характерния за епохата растителен виещ се орнамент обикаля горния им край. Изобразени са военни сцени, като центърът на всяка е подчертан с двойка воини, а от двете им страни идват други. Изобразени са и конници с характерното им облекло и въоръжение. Този сюжет има връзка с военната и политическа дейност на погребания в гробницата.

Главната композиция има за тема погребално угощение. Централно място в нея заема изобразената с голямо майсторство знатна съпружеска двойка. Съпрузите са седнали, а до тях е застанала едра права жена, за която се предполага, че е богинята на земята и плодородието Деметра. Като допълнителни елементи към тази сцена се явяват други фигури, коне и колесници, препускащи вихрено.

Гробницата е вградена в специална защитна постройка и е снабдена с климатична инсталация, осигуряваща условия за съхраняване на стенописите. В близост до оригинала е построено копие на гробницата

Друга известна гробница е Мъглижката, на 3 км западно от градчето Мъглиж (има редовен автобусен транспорт с Казанлък). Датира от III век пр. Хр., като общата ґ дължина е 23 м.

Градският исторически музей “Искра” е създаден през 1901 г. и е един от най-старите в страната, с над 70 000 експоната. През 1930 г. директор на музея става известният писател, художник и читалищен деятел Димитър Христов Чорбаджийски - Чудомир. Понастоящем музеят разполага с 5 раздела. Градската художествена галерия (помещава се в същата сграда, където е музей “Искра”) - една от най-старите и богати в страната, като се има предвид, че Казанлък е родно място на такива художници като Дечко Узунов, Ненко Балкански, Иван Милев, Чудомир и редица други.

Галерията притежава колекция от икони и възрожденски гравюри, както и малка колекция от произведения на декоративно-приложните изкуства. Като филиали към нея са родна къща “Проф. Ненко Балкански” и родна къща “Народен художник Дечко Узунов” с уникални художествени произведения. Литературно-художественият музей “Чудомир” е с уредена художествено-документална експозиция “Жизнен и творчески път на Чудомир” и картинна галерия - израз на висока оценка към многостранния талант, творчество и народополезно дело на Чудомир. Всяка година в Казанлък се провеждат Чудомирови празници от 25 март (рождения ден на писателя) до 1 април (Денят на хумора и шегата).

Музеят на розата (маслодайната роза е пренесена в края на XVIII век от Близкия изток и намира най-благоприятни условия в долината на р. Тунджа, прикътана между Стара планина и Средна гора, която става известна като Розовата долина) е създаден през 1969 г. и е единствен не само в България. Работно време - всеки ден от 8.30 до 17.00 ч. Всяка година в края на първата седмица на месец юни се провежда традиционният Празник на розата - най-колоритното събитие в града на розите.

Етнографският комплекс “Кулата” се намира в най-стария едноименен квартал на Казанлък. На ул. “Княз Светополи Мирски” в две реставрирани къщи са уредени етнографски експозиции - селска къща от подбалкански тип от края на XIX век и градска къща (Хаджиеновата) от средата на XIX век със съответния интериор за начина на живот през съответната епоха.

Черквата “Св. Йоан Предтеча” е от 1844 г. През 1877 г. голяма част от стенописите са унищожени. Почти изцяло е изографисана през 1936 г. от Стефан Иванов, Никола Маринов и Дечко Узунов. Има и два медальона, рисувани от Чудомир и Мара Чорбаджийска. Черквата “Св. Троица” от 1834 г. Църквата “Св. Пророк Илия” от 1866 г. През 1877 г. башибозуците, настъпващи с войските на Сюлейман паша, изклали в нея около 200 казанлъчани, потърсили последно убежище в храма. В двора ґ са костите на мъчениците. Девическият манастир (1828) по време на Руско-турската освободителна война е бил болница за ранени руски войници и български опълченци. В двора му са погребани много от тях.

Коли под наем в град Казанлък

Рент а кар "Вал и Кар" предлага автомобили, ванове, микробуси, 4х4 и др. под наем в град Казанлък за три или повече дни. Договори от 1 ден не се обслужват на територията на град Казанлък.

Доставка /прибиране/ на автомобил от /до/ Казанлък - 7 €.

Нашият автопарк е оборудван с нови коли, микробуси и автобуси на изгодни цени. Ние предлагаме добро обслужване от квалифицирани служители. Имаме и офис в град София.