Евтини коли под наем Сливен - Рент а Кар / Автомобили под наем

Вземи кола под наем от Вал и Кар за Сливен

Коли под наем в Сливен

Земите в пределите на област Сливен са с дълголетна история и са обект на много исторически и археологически проучвания, които доказват съществуването на поселищен живот по тези земи още в праисторически времена. Тези земи са били обитавани от траки, прабългари, славяни, били са във владенията на Римската и Византийска империя.

Богатата древна история оставя своя културен отпечатък. Някои от селищата, които се създават в района изчезват, други просъществуват през вековете и се утвърждават като важни културни и търговски средища.

За първи път името на град Сливен ( Изтлифаност) се споменава през 1153г. от арабския пътешественик Ал Идриси, който го описва като голям и важен град. Но самият град е съществувал много по-рано, като най-вероятно е възникнал като малко тракийско селище през 3 в от н.е., наречено “Туида”.

През вековете градът постепенно се разраства и се превръща в духовен, културен и икономически център. Под Османско владичество особено активно тук е хайдушкото движение, с което градът си спечелва името “Градът на стоте войводи”. Друго свидетелство за будния и предприемчив дух на жителите е създадената през 1836г. от Добри Желязков първа на Балканския полуостров фабрика, което оставя траен отпечатък върху бъдещото развитие на Сливен.

В исторически аспект районът на Нова Загора е най-известен с множеството открити надгробни могили, некрополи, праисторически селища, оръдия на труда и накити, най-старите от които датират от края на 7-то и началото на 6-то хилядолетие пр.Хр. Те дават ценни сведения за бита на древните жители. Най-значима е уникалната Селищна могила в с. Караново, която е обитавана в продължение на 3000 г. и в нея са застъпени всички праисторически епохи - от новокаменната до бронзовата, включително.

С не по-малко историческо значение е и Котленския край, чиито селища Котел, Медвен, Жеравна стават огнище на Българското Възраждане във всичките му насоки – националноосвободително, църковно и просветно движение, и вземат активно участие в Априлското въстание и Руско-Турската освободителна война.

Тук съзряват духовно и идейно редица видни личности като Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, Георги Мамарчев, Неофит Бозвели, Софроний Врачански, Петър Берон, Сава Филаретов и много други. Принос за разнообразната и богата история на областта има и град Твърдица, който води своето начало от крепост, наречена Градището. По своето геостратегическо разположение крепостта е играла важна роля в отбранителната система на Вторoтo българскo царство. От създаването на селището до днес името на града не е променяно.

Забележителности в Сливен

  • Музей на възрожденското изкуство

Постоянна експозиция на творби от възрожденските художници Димитър Добревич, Д. Данчов, Н. Павлович, както и на художници от първите десетилетия след Освобождението - Иван Мърквичка, Антон Митов, Иван Ангелов, Йордан Кювлиев и др.

  • Къща музей “Хаджи Димитър”

Намира се в югозападната част на града (някогашния квартал Клуцохор) и представлява комплекс от няколко сгради, възстановени през различни периоди - родният дом с домашната обстановка, ханът и други стопански постройки.

Къща музей на сливенския бит от XIX век е в интересна с архитектурата си сграда от 1813 г.

Експозиция и художествена галерия “Димитър Добревич” е в къщата на Миркович.

  • Къща музей “Добри Чинтулов”

Съвременното българско изкуство е представено с постоянна експозиция на художника Сирак Скитник .

  • Паметникът на Хаджи Димитър

Построен през 1935 г. и се намира в центъра на града. Върху 4-ъгълна колона е стъпила фигурата на легендарния войвода. В основата на паметника, в специални ниши, са поставени бюстове на видни възрожденски дейци от Сливен. В центъра на града се намира и Старият бряст (на 600 години). Могат да се видят и десетина християнски храма.

В града има два театъра - Драматичен театър “Стефан Киров” (в центъра на града) и Държавен куклен театър.

Коли под наем в град Сливен и пътничести трансфери

Рент а кар "Вал и Кар" предлага автомобили под наем в град Сливен предлага договори за три или повече дни. Договори от 1 ден не се обслужват на територията на град Сливен.

Доставка /прибиране/ на автомобил от /до/ Сливен - 20 €.

Нашият автопарк е оборудван с нови коли, микробуси и автобуси на изгодни цени. Ние предлагаме добро обслужване от квалифицирани служители.Имаме и офис в град София.