Евтини коли под наем Ямбол - Рент а кар / Автомобили под наем

Вземи кола под наем от Вал и Кар за Ямбол

Коли под наем в Ямбол

Град Ямбол се намира в Югоизточна България и е разположен на бреговете на р. Тунджа (в миналото са я наричали Тонзос). Плодородните земи по долината на реката са били заселени още от най-дълбока древност.

Област Ямбол обхваща територия от 3 355 км2. Заема 3.1% от площта на страната. "Това е един приятен град, с хубав въздух и вкусна вода, с градини и лозя, разположени на една височина и гледащи към Тунджа. От трите страни го е обкръжила Тунджа и само откъм страната на северната звезда има възвишения.

Всичките му улици са покрити със старовременски калдаръми от едри камъни, като царски пътища. Има още пет покрити с олово и подобни на крепости здания и един солиден Безистен с четири железни врати. Такъв оживен и украсен безистен в никоя друга страна няма." Евлия Челеби 1667 г. Град Ямбол се намира в Югоизточна България и е разположен на бреговете на р.Тунджа. Плодородните земи по долината на реката са били заселени още от най-дълбока древност.

Свидетелство за това са откритите повече от 30 селищни могили в района, сред които добре проучени са тази в с. Веселиново, Рачева и Марчева могили, датирани от периода на неолита (6000-4000 г.пр.н.е.), енеолита (4000-2700 г.пр.н.е.) и бронзовата епоха (2700-900 г .пр.н.е.).

Историята на град Ямбол започва още преди създаването на българската държава. През 293 година император Диоклециан предприема пътуване по тези земи. В началото на месец май той бил в Одрин, откъдето тръгнал за Стара Загора, Пловдив и София.

Пътят на императора минавал точно през мястото, където сега се намира Ямбол и където вероятно е имало някакво малко селище. Императорът бил удивен от плодородните земи, от красивата природа, от добрите условия за живот и решил, че на това място трябва да има град. И то не какъв да е, а голям и хубав град с божественото име Диосполис-град на Зевс.

През многогодишната си история, град Ямбол се назовавал с различни имена: Диосполис, Дамполис, Дямполис, Диамполис, Хиамполис, Динибули, Дъбилин, Дубилин, Диамболи, Ямболу, Ямболъ, Янболи, Ямболи и накрая сегашното му име - Ямбол. В западни исторически извори е известен с хубавото име Гренбоел.

Градът е един от първите на Балканите, който оказва силна съпротива на турците и бива превзет през 1373 г. след продължителна обсада. Част от впечатляващите крепостни стени и кули на средновековния Ямбол са съхранени и до днес. От периода на османското робство в града са запазени два великолепни архитектурни паметника от ХV век:

Безистенът, който е единственият в България добре запазен покрит пазар, и османският храм Ески джамия. Добре запазени са и църквите „Св. Георги“ и „Св. Троица“, които са пазели българските традиции по време на петвековното османско владичество.

Ямбол е освободен през януари 1878 г. от руски войски. По този случай на връх Бакаджик край Ямбол е построен и осветен храмът „Свети Александър Невски“ - първият паметник на българо-руската дружба в България.

Ямбол е сред 100-те национални туристически обекта.

Построен е през 1509 г. по образец на други подобни османски сгради в европейската част на империята. Специалисти твърдят, че залата му притежава най-добрата акутика в България и би могла да се използва за различни концерти. Освен Безистена, който всъщност е покрита чаршия, само Ески джамия е единствената друга османска постройка, запазена в почти цялостен вид. С известна уговорка, защото през 1972 г.

Безистена е бил полуразрушен и построен наново. Точно това време е вододелът, разделящ стария Ямбол от това, което представлява градът днес. В началото на 70-те тогавашните му управници решили да поразширят центъра, да отворят пространство, да построят нови по-големи сгради. Много от старите ямболии обаче с умиление още си спомнят тесните улички и схлупените къщурки из центъра с белия паваж и брезичките.

Коли под наем в град Ямбол

Рент а кар "Вал и Кар" предлага автомобили, ванове, микробуси, 4х4 и др. под наем в град Ямболл за седем или повече дни. Договори от 1 ден не се обслужват на територията на град Ямбол.

Доставка /прибиране/ на автомобил от /до/ Ямбол - 20 €.

Нашият автопарк е оборудван с нови коли, микробуси и автобуси на изгодни цени. Ние предлагаме добро обслужване от квалифицирани служители.